Jeesus ristiinnaulittiin todennäköisesti vuonna 30 AD


31.12.2023

Jopa ateistiset historiantutkijat joutuvat myöntämään että Jeesus on ollut olemassa ja hänet naulittiin ristille. Siitä ei ole yklsimielisyyttä milloin tämä tapahtui; skaala vaihtelee noin vuodesta 28 vuoteen 34 AD. Myöskään siitä minä viikonpäivänä tama tapahtui ei ole yksimielisyyttä; mielipiteet vaihtelevat, se tapahtui joko keskiviikkona, torstaina, tai perjantaina. Katolinen kirkko sekä reformoidut uskovat sen tapahtuneen perjantaina, mutta se ei ole uskottava selitys koska Jeesus omien sanojensa mukaan tulee olemaan haudassa kolme päivää ja kolme yötä.

Matteus 12:40:

”Niin kuin profeetta Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin on Ihmisen Poika oleva maan povessa [haudassa] kolme päivää ja kolme yötä.”

Sunnuntai-aamuna hauta oli tyhjä, joten ylösnousemuksen on täytynyt tapahtua sitä ennen eikä siihen mahdu kuin yksi kokonainen päivä sekä yksi tai kaksi kokonaista yötä. Selitykset että puolikkaat päivät laskettaisiin yhdeksi ovat epäuskottavia.

Jopa reformoidut jotka pitävät itseään parempina väittävät perjantaita ristiinnaulitsemisen päiväksi ja vetoavat... perinteisiin, sekä varhaisempiin että myöhempiin kirkkoisiin.

Toinen peruste perjantaille on, numerologia: Jeesus ristiinnaulittiin nisankuun 14. päivänä, joka vuonna 33 oli 3.huhtikuuta. Siis kolme kolmosta.

Perjantain ei tarvitse olla ristiinnaulitsemisen päivä koska sapatteja on muitakin kuin lauantai.

Entäpä sitten torstai?

Homma menee monimutkaiseksi. Jotkut sanovat että torstai oli se päivä jolloin Jeesus ristiinnaulittiin. Siitä ollaa melko yksimielisiä että se tapahtui nisankuun 14. päivänä, mutta mikä viikonpäivä tämä oli; siitä ollaa eri mieltä - ilmeisesti kalenteria ei osata oikein tulkita eikä sovittaa sitä nykyisen käytössä olevan kalenterin kanssa. Jotkut ovat vakuuttuneita että jos ristiinnaulitsemisen päivä oli torstai, sen täytyi tapahtua joko vuonna 30 AD tai 31 AD, riippuen tulkitsijasta.

Ja tällainenkin laskelma on esitetty. Nisankuun 14. päivä ei osukaan keskiviikolle eikä torstaille lainkaan vuosina 28-33 AD. Mutta kaikki näyttävät olevan yksimielisiä siitä että vuonna 33 AD se päivä oli perjantai. Mutta kuten aiemmin on selitetty perjantai sopii huonosti Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päiväksi.

Tässä siis yleisimmät vaihtoehdot.

Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina 14. nisankuuta vuonna 33 AD. [1]

Jeesus ristiinnaulittiin torstaina 14. nisankuuta vuonna 30 AD. [2]

Jeesus ristiinnaulittiin keskiviikkona 14. nisankuuta vuonna 30 AD. [3]

(Tällä samalla sivulla mainitaan että keskiviikko ja 14. nisankuuta osuu myös vuodelle 31 AD, mutta länsimaisessa kalenteissa se on 25. huhtikuuta, mikä on hieman myöhäinen ajankohta.)

b>Ongelma torstain suhteen

Jos Jeesus ristiinnaulittiin torstaina, Hän ei olisi ollut haudassa kolmea yötä (jää hieman vailinaiseksi), eikä kolmea päivää (jää huomattavasi enemmän vailinaiseksi). Kuitenkaan, tätä mahdollisuutta ei voida täysin kumota; torstai on uskottavampi kuin perjantai. Alla oleva kuva selventää asiaa. Vaikkakin siinä puolustetaan torstaita.

Seuraavassa kuvassa selitetään miksi torstai ristiinnaulitsemisen päivänä on ongelmallinen.

Seuraavassa kuvassa selitetään miksi keskiviikko ristiinnaulitsemisen päivänä on ongelmallinen. Todellisuudessa, kuvassa kerrotaan miksi se uskottava. Hauta oli varhain sunnuntai-aamuna tyhjä. Jeesus oli noussut ylös aiemmin, mutta ei kerrota kuinka paljon aiemmin. Jeesus olisi voinut nousta haudasta lauantai-iltana jolloin juutalainen vuorokausi vaihtuu, jolloin Hän olisi ollut haudassa kolme kokonaista päivää, sekä pienen osan päivää keskiviikkona tai lauantai iltapäivänä, jolloin Hän olisi ollut haudassa tasan 72 tuntia (kolme vuorokautta kirjaimellisesti).

Keskiviikko selkeämmin esitettynä.

Lisää esimerkkejä

Raamatussa mainitaan, että Johannes Kastaja aloitti julkisen toimintansa Keisari Tiberiuksen 15. hallitusvuonna (syksyllä 28 AD tai keväällä 29 AD). Wikipedian mukaan Tiberius aloitti 18. syyskuuta vuonna 14 AD. Täten Jeesus olisi suorittanut ensimmäisen ihmeen (Kaanaan häät) keväällä 29 AD tai viimeistään keväällä 30 AD. Koska Johanneksen Evankeliumi puhuu kolmesta pääsiäisestä, Jeesus olisi täten ristiinnaulittu vuonna 31 AD tai viimeistään vuonna 33 AD, mutta sitä on hyvin vaikea venyttää vuodeen 33 AD. Tosin on vaikea saada kuolinvuodeksi 30 AD, jota tässsä olen puolustellut.

Alla oleva englanninkielinen katkelma vihjaa että Tiberius ei aloittanutkaan Keisarina Augustuksen kuoleman jälkeen vuonna 14 AD, vaan että hän hallitsi yhdessä Augustuksen kanssa vuodesta 11 AD tai 12 AD.

Tosin ongelma on sama, sillä myös tässä versiossa Jeesuken kuolinvuotta joutuu venyttämään, jotta sen saisi vuoteen 30. Kenties Johannes saarmasi vuoden tai yli ennenkuin Jeesus aloitti julkisen toimintansa. Tai sitten Johanneksen Evankeliumista puuttuu yksi pääsiäinen.

Artikkelissa myös mainitaan auringon pimeneminen vuonna 30 AD. Tosin jotkut ovat käyttäneet sitä perusteena että Jeesus ristiinnaulittiin vuonna 33 AD.

The Roman historian Phlegon is mentioned by Origen who describes a darkening of the sun in the eighteenth year of Tiberius on Nisan 14-Passover which would be 30 AD. A few people have used this Roman history report stating the year of the Crucifixion is 33 AD. They mistakenly start Tiberius’ reign in 14 AD after the death of Augustus instead of the start of his joint reign in 11 AD.

On the Gregorian-Hebrew solar calendar found in ESC, the date of the Crucifixion is Friday April 5-Nisan 14, 30 AD. On this Hebrew solar calendar Nisan 14-Passover always falls on April 5 in a non-leap year and April 3 in a leap or special year on the Gregorian calendar we use today. This is clearly new information about the accuracy and inerrancy of the specific dates in Scripture. [4]

Toinen lainaus samasta aiheesta

The Reign of Emperor Tiberius

One of the most vital keys to the chronology of Christ's ministry — and yet one of the most universally misunderstood dates — is the 15th year of the reign of Tiberius Caesar. Luke tells us that John the Baptist began to preach in his 15th year (Luke 3:1).

When Was This 15th Year?

The trouble arises because it has been assumed there were several possible dates from which the reign of Tiberius Caesar was counted. Tiberius indeed was made coruler with Augustus Caesar at the very end of A.D. 11 or the beginning of A.D. 12.

The exact month is not known, but it is not essential anyway, as the emperor did not count his official years from his joint rule with Augustus. [5]

Jeesuksen syntymän ajankohta

Taas pitkä englanninkielinen lainaus sivulta jossa puolustetaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista vuonna 31 AD.

Proof 1: The death of Herod

Herod died, according to historical records, in 4 BC (Paul S. Karleen, The Handbook to Bible Study, page 332 and Sharon Rusten with E. Michael, The Complete Book of When & Where in the Bible and Throughout History, page 67), and Jesus was born just before the death of Herod, according to the Gospels (Matthew 2:19, 20). Jesus was baptized when He was about thirty years old, according to Luke (Luke 3:23), so that puts Jesus’ baptism at AD 27, thirty years from 4 BC.

Proof 2: The fifteenth year of Tiberius Caesar

Luke records the baptism of Jesus to be in the fifteenth year of Tiberius Caesar (Luke 3:1, 21). According to historical records, the fifteenth year of Tiberius Caesar was AD 27 (The Seventh-day Adventist Bible Commentary, volume 5, page 714)

Proof 3: The building of the Temple

When Jesus visited the Jerusalem temple for the first time after His baptism in the month of Abib, the first Jewish month, He had a discussion with the leaders of the Jews. He said, “Destroy this temple, and in three days I will raise it up” (John 2:19), to which they replied that the temple had been in construction for forty-six years, so how could He re-build it in three days?

From historical records we know that Herod started to rebuild the temple in 20/19 BC (David S. Dockery et al., Holman Bible Handbook, page 522). Forty-six years later puts the baptism of Jesus in AD 27. [6]

Artikkelin mukaan "Jeesus syntyi juuri ennen kuningas Herodeksen kuolemaa". Itse asiassa Matteuksen Evankeliumissa ei sano näin. Tietäjät itäisiltä mailta saapuivat Jeesus-lapsen luokse ja toivat lahjoja. Mutta, Jeesus ei ollut silloin enää vastasyntynyt eikä missään sanota että he olisivat löytäneet Jeesuksen samasta tallista missä Hän syntyi. Luvussa 2 jakeessa 11 puhutaan "huoneesta", jolla viitataan siihen että Jeesus ja Maria asuivat talossa. Jeesus on saattanut olla kaksivuotias tämän tapahtuessa. Ja tämän jälkeen Herodes käski surmauttaa "kaikki poikalapset Beetlehemistä ja koko sen ympäristöstä, kaksivuotiaat ja nuoremmat, sen mukaan kuin hän oli aikaa tietäjiltä tarkoin tiedustellut."

Ja tämän jälkeen Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi pakenivat Egyptiin ja viipyivät siellä siihen saakka kunnes Herodes kuoli.

Joten Jeesus ei syntynyt "juuri ennen" Herodeksen kuolemaa, vaan useita vuosia ennen.

Wikipedian mukaan Herodes kuoli vuonna 4 eaa, joidenkin lähteiden mukaan vuonna 1 eaa. ja alla olevan lainauksen mukaan, selitys joka on kaikkein uskottavin, vuonna 3 eaa. Täten Jeesuksen syntymävuosi olisi ollut 5 eaa. tai peräti 7 eaa. Ja vuonna 26-27 AD Jeesus oli 31-34 vuotias. Vuosi 33 AD Jeesuksen kuolinvuotena käy yhä mahdottomammaksi.

Proof Three: The Death of Herod

The time of Jesus' birth is important. Jesus was born before the death of Herod the king (Mat. 2:15). When did Herod die? Again the critics are in utmost confusion because they have refused to weigh all the facts.

According to Josephus, the Jewish historian, Herod died, "having reigned, since he had procured Antigonus to be slain, thirty-four years; but since he had been declared king by the Romans, thirty-seven" (Antiquities, XVII, viii, 1).

Although Herod's death is commonly dated in April, 4 B.C. — or even as late as 2 B.C. — neither of these dates is correct. Simple subtraction ought to prove that! Herod died just prior to the beginning of spring in B.C. 3!

Notice!

Josephus, in Antiquities of the Jews, XVII, vi, 4, mentions an eclipse of the moon before the death of Herod. That eclipse, as calculated, occurred about March 13, 4 B.C. Yet it was after this that Herod went beyond the river Jordan to be cured of his diseases. Finding that the physicians couldn't cure him, he still revived sufficiently to return to Jericho. There, he gathered together and contrived the death of the principal men of the entire Jewish nation. And as if this were not enough, Herod had his son Antipater killed five days before his own death. Since these and other events occurred after the eclipse mentioned by Josephus, and since Herod died pust prior to a Passover according to Josephus, that Passover must have been THIRTEEN MONTHS AFTER THE ECLIPSE and not one month later. Thus Herod died in B.C. 3, the only date that agrees with all the known facts of history.

As Jesus was about thirty years old in the early autumn of 27 A.D., then He must have been born in the early autumn of B.C. 4, about half a year before the death of Herod. Jesus could not have been born before this time, or He would have been more than thirty years old at the beginning of His ministry. Neither could He have been born later in B.C. 2 as some assume, for He would have been only twenty-eight years old. But Luke plainly said that He was about THIRTY years of age. [7]

Sir Robert Andersonin laskelmat

Sir Robert Andersonin antaa tukea väitteille että Jeesus ristiinnaulittiin vuonna 33 AD. Hän päätyi tähän johtopäätökseen olettamalla että Kuningas Artaxerxes antoi määräyksen Jerusalemin jälleenrakentamisesta 14. maaliskuuta vuonna 445 BC, (tai 444 BC) tulkitsijasta riippuen. kun siitä lasketaan eteenpäin 69 vuosiviikkoa (69 x 360 = 173,880 vuorokautta) päädytään vuoteen 32 AD tai 33 AD. [8]

Tavallaan se kuulosti uskottavalta selitykseltä (tai muut selitykset olivat vielä epäuskottavampia), mutta jotain siinä jät hampaankoloon, sellaista mitä on vaikea pukea sanoiksi. Jotain väkisin sovittamista siinä tuntuu olevan kun tehdään vuodesta 360 päiväinen, eikä edes lähtökohdasta olla yksimielisiä: onko se vuosi 444 BC vai 445 BC, ja sitten sekoitetaan juutalaista kalenteria, juliaanista kalenteria ja gregoriaanista kalenteria keskenään. Siinä tulee helposti virheitä ja internet on täynnä sivuja joissa korjaillaan näitä virheitä loputtomiin.

Toisaalta kuulosti uskottavalta se, että Danielin Kirjan luku 9: 27 Puhuu antikristuksesta eikä Jeesuksesta. Joten tällöin 69 vuosiviikkoa olisivat loppuneet siihen kun Jeesus saapui Jerusalemiin palmusunnuntaina vuonna 32 AD tai AD.

Ja se kuulostaa edelleenkin parhaalta selitykseltä. Ei Jeesus tehnyt "liittoa raskaaksi" eikä "lakkauttanut teurasuhria". Uhraaminen jatkui Jeesuksen aikana ja vielä Hänen ylösnousemuksensa jälkeenkin Temppelin tuhoon saakka vuonna 70 AD.

Olen selannut internetiä löytääkseni sivun jolla kerrottaisiin lopullinen totuus. Alla on lainaus sivulta joka antaa mielestäni kaikkein uskottavimman selityksen: Danielin 69 vuosiviikkoa alkavat vuodesta 454 BC ja päättyvät vuoteen 30 AD (Jeesuksen ristiinnaulitseminen). Se joka "tekee liiton raskaaksi" ja "lakkauttaa teurasuhrin" ei ole Jeesus vaan antikristus. Lopullinen totuus?

So, what should it be? What should the true calculations be? When we go back to what we learned, that Jesus entered into Jerusalem on Saturday, 10 Nisan 3790. And was killed four days later on Wednesday, 14 Nisan 3790 (the preparation day for Passover for Jews), This was when the Passover Lamb was killed and when you backup the allotted 483 yrs. you get 14 Nisan 3307 (Jewish). Using a Jewish calendar converter you get Monday, March 31, 453 BC (Gregorian), or April 5th, 454 BC (Julian) for the date of the decree of Artaxerxes. Anyway, the Passover lamb was tested for four days to make sure it was without spot or blemish and then it was put to death Wednesday, 14 Nisan 3790 (Jewish) or April 3, 30 AD (Gregorian) or April 5, 30 AD (Julian). See CB’s article’s on the “Dates and Events of Jesus Death” to understand why Jesus’ death has to be the date mentioned above. [9]

Ja sitten kuva alla:

Mitä merkitystä tällä on?

Ei varsinaisesti juuri mitään. Ainoastaan siinä tapauksessa jos lähdetään ajatuksesta että Jeesuksen ylösnousemuksen ja toisen tulemisen välillä olisi tasan kaksituhatta vuotta. Tällöin, jos Jeesus nousi taivaaseen vuonna 30 AD, Hän tulisi takaisin vuonna 2030; tai jos Jeesus nousi taivaaseen vuonna 33 AD, Hän tulisi takaisin vuonna 2033. Emmekä sitäkään tiedä tarkoittaako tämä "takaisin tuleminen" seurakunnan tempausta vai näkyvää paluuta, ja jos seurakunta temmataan, ylös, missä vaiheessa se tapahtuu: ennen ahdistuksen ajan alkua, vai ahdistuksen ajan puolivälissä, ennen vihan ajan alkua. Laskelmia voi tehdä loputtomiin.

Johtopäätös

Olen yrittänyt thdä sekavasta aiheesta niin selkeän kuin osaan. Myönnän että selitys (tai sen yritys) on kaukana selkeästä; tosin muillakin tutkijoilla on sama ongelma; heillä on erilainen käsitys ja he yrittävät perustella sitä mitä epäuskottavimmilla tai uskottavimmilla selityksillä.

Vaikka olen yrittänyt olla selkeä ja looginen, on toki mahdollista että minunkin järkeilyssäni on ristiriitaisuuksia tai sitten olen jättänyt jonkin tärkeän seikan huomioimatta. Tärjkeintä kuitenkin on että Jeesuksen hauta löytyi tyhjänä ja että Hän ilmestyi opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen ja antoi Pyhän Hengen, ja nousi taivaaseen.


Pasi Toivonen
Mänttä-Vilppula
X (Twitter): @tosipasca


GAZETA FINLANDIA