Luku 2: Tästä eteenpäin

Tosiasia siis on, että talouskriisi osoittaa tasaantumisen merkkejä, aivan kuten ekonomistit ovat ennustaneet että tulisi käymään. Mikäli trendi jatkuu entisellään, työttömyys lähtee alenemaan (ensin USA:ssa, sitten muualla) syksyllä 2009 tai keväällä 2010. Kiina on ilmoittanut jatkavansa USA:n valtion obligaatioiden ostamista, joten silloin viimeistään olisi pitänyt ymmärtää että mitään välitöntä romahdusta ei ole edessä (jos talouteen tulee suuria summia rahaa ulkoa, se jatkaa pyörimistään, vaikkakin yskähdellen). [1] Pitkällä aikavälillä USA:n taloudellinen tilanne näyttää edelleen hyvin synkältä, varsinkin kun alijäämän odotetaan nousevan tänä vuonna 1 750 miljardiin dollariin, eli 12,3 prosenttiin BKT:stä. [2] Ei ole mitään viitteitä siitä että Yhdysvallat tulisi koskaan saamaan talouttaan tasapainoon, joten tulevaisuudessa romahdus on erittäin todennäköinen; en tiedä tapahtuuko se Kolmannen maailmansodan yhteydessä vai ennen sitä. Miksi sitten Kiina edelleen lainaa rahaa Yhdysvalloille vaikka on epätodennäköistä että lainaa tullaan koskaan maksamaan takaisin? Syynä voi olla se, että illuminaatit haluavat viivyttää romahdusta siihen asti kunnen 'väärä rauha' on saatu solmittua Israelin ja palestiinalaisten kesken. Koska nyt näyttää siltä että tätä 'rauhansopimusta' ei saada syntymään moneen vuoteen, on tietysti mahdollista että illuminaattien täytyy viivyttää myös suunnitelmiensa muiden yksityiskohtien toteuttamista.

Mitä yleensä tapahtuu jos velallinen ei pysty maksamaan velkojaan? Velkoja takavarikoi velallisen pantiksi luovuttamaansa omaisuutta, usein talon tai maata. Velallisella on usein mahdollisuus saada sitä enemmän lainaa mitä enemmän kiinteää omaisuutta hänellä on luovuttaa velkojensa pantiksi. Tämä pitänee paikkansa myös suhteessa Yhdysvaltoihin. USA:n velka on tällä hetkellä noin 75 prosenttia BKT:stä, ja se kasvaa nopeasti koska alijäämä on toistakymmentä prosenttia. Mutta se mitä 'tuomiopäivän ennustajat' eivät ole huomioineet on se, että Yhdysvalloilla on velan lisäksi myös valtavasti omaisuutta jota myydä tiukan paikan tullen. Ehkä juuri tähän kiinalaiset tähtäävät. Kenties he toivovat että USA joutuisi lopulta myöntämään kyvyttömyytensä maksaa korot ja lyhennykset, jotta he voisivat vaatia maata velan vastineeksi -- joko vuokralle tai kokonaan omaksi. On mahdollista että Kiinan johto on huolissaan siitä kuinka ruokkia oma kansa tulevaisuudessa -- tosin kymmenien miljoonien omien kansalaisten kuoleminen nälkään ei ole vaivannut Kiinan johtoa aiemmin(kaan), mutta kenties nälkäisten kansalaisten aikaansaama kapina tulevaisuudessa huolettaa heitä. Jos kiinalaiset voisivat tuoda maahan suuria määriä Pohjois-Amerikassa kasvatettua viljaa, väestön ruokkiminen olisi helpompaa teollisuuden saasteiden myrkytettyä pellot ja vesistöt omassa maassa. Vielä parempi heidän kannaltaan olisi jos USA joutuisi LUOVUTTAMAAN heille alueitaan velkojensa pantiksi. Jos USA:n hallitus joutuisi esimerkiksi Alaskan kiinalaisille, se olisi Kiinan johdolle sellainen propagandavoitto että kommunistisen puolueen suosio olisi taattu vuosikymmen ajaksi. Lisäksi Alaskaa ympäröivillä merialueilla on runsaasti kalaa joilla voitaisiin ruokkia miljoonia kiinalaisia. Lopuksi, Alaskassa on melko vähän asukkaita, joten USA:n armeija pystyisi tyhjentämään alueen vaikka väkisin, eikä Alaskalla ole yhteistä rajaa muiden USA:n osavaltioiden kanssa, joten Alaskaan muuttaneet kiinalaiset olisivat todennäköisesti turvassa ulkoa käsin tulevilta hyökkäyksiltä joihin patrioottiset ryhmät saattaisivat syyllistyä. Kenties kiinalaiset ovat ymmärtäneet tämän ja odottavat oikeaa hetkeä jotta he pääsisivät sanelemaan ehdot lisävelan myöntämiselle. Heidän täytyy olla kärsivällisiä, sillä siihen menee vielä jonkin aikaa...

Kristillisissä piireissä odotetaan innokkaasti USA:n tulevaa romahdusta, mutta kukaan ei puhu Japanista mitään. Todellisuudessa Japani ui vielä paljon syvemmällä. Japanin velka suhteessa BKT:hen on noin 200%, eli melkein kaksinkertainen Yhdysvaltoihin nähden. [3] Japanin vienti on supistunut puoleen alkuvuonna 2009. [4] Maan BKT:n odotetaan supistuvan tänä vuonna 6,6%. [5] Japani on maailman suurin viejä, mutta paperilla ihailua herättäneet luvut ovat kätkeneet sen tosiasian että Japanin vienti on ollut hyvin yksipuolista; lähes pelkästään kestokulutushyödykkeitä, ja monet sellaisia jotka liittyvät viihteeseen, eli sellaisia joita ihmiset eivät välttämättä tarvitse. Ihmiset ovat tottuneet vaihtamaan Toyotansa uuteen kolmen vuoden välein ja Nintendonsa vieläkin useammin, mutta taantuman koittaessa ihmiset ymmärtävät että vanhallakin Nintendolla voi pelata, elokuvia voi katsella vaikka ei omistaisikaan Sonyn 50-tuuman plasma-televisiota, eikä Toyotaakaan tarvitse vaihtaa uuteen niin usein. Tämä asenteiden muutos selittänee Japanin viennin romahduksen. Myöskään turistikohteena Japani ei ole läheskään yhtä houkutteleva kuin Yhdysvallat, eikä Japanilla ole Alaskan tapaan laajoja asumattomia maa-alueita joista luopua velkojensa pantiksi...

Toisin kuin Japanissa, amerikkalainen teknologia ei ole keskittynyt niin selkeästi viihteeseen. Yhdysvalloissa valmistetaan tietokoneita, kovalevyjä, reitittimiä, matkapuhelimia, ohjelmistoja, jne. joille riittää kysyntää myös taantuman aikana. Vaikka kotikäyttäjät eivät vaihtaisikaan tietokonettaan uuteen muutaman vuoden välein, yrityksissä ja virastoissa näin on kenties pakko tehdä. Ja julkisissa laitoksissa valtio myöntää rahat teknologian uusimiseen, joka lopulta päätyy valmistajalle joka on usein amerikkalainen. Yhdysvalloissa valmistetaan myös lentokoneita, ja koska uudemmat lentokoneet kuluttavat vähemmän polttoainetta, öljyn hinnan noustessa lentoyhtiöiden on pakko vaihtaa koneensa uusiin. USA vie myös elintarvikeita, ja ne jos mitkä ovat kertakulutushyödykkeitä. Kalifornialaisille viineille ja sitrushedelmille riittää aina kysyntää... Japanilta puuttuu tämä kaikki.

Se on siis Japani eikä Yhdysvallat joka huojuu konkurssin partaalla; joten, USA:n tulevia kohtaloita voidaan ennakoida tarkkailemalla Japania. Niin kauan kuin Japani pysyy pystyssä, Yhdysvallat tekee samoin.


Lähteet:

1. http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/03/kiina_aikoo_jatkossakin_rahoittaa_yhdysvaltoja_633039.html

2. http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2009/02/26/obaman-budjettiesityksen-alijaama-on-ennatysiso/20095370/12

3. http://www.uusisuomi.fi/raha/52139-usa-pian-hirveissa-veloissa

4. http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/article261682.ece

5. http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=20098474


GAZETA FINLANDIA